Στην Ελλάδα είσαι ό,τι προσκομίσεις

Από το:  « στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» του Τσαρούχη, φτάσαμε: «στην Ελλάδα είσαι  ό,τι προσκομίσεις. Τους τελευταίους μήνες προσπαθεί η πολιτεία, όσο προσπαθεί, ώστε να αποκαλύψει εκείνους που κατέλαβαν θέσεις στο Δημόσιο, σε δήμους και, γενικά, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με παραποιημένα δικαιολογητικά. Η απόκτηση πλαστών απολυτηρίων τίτλων, πτυχίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και πιστοποιητικών γλωσσομάθειας έχει λάβει απίθανες διαστάσεις για ένα κράτος που θέλει να λέγεται κράτος δικαίου. 

Ο  Έλληνας, όταν γνωρίζει ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται ή έστω είναι πλημμελείς και ανεπαρκείς, δεν διστάζει να προσκομίζει οποιοδήποτε δικαιολογητικό, προκειμένου να καταλάβει μία θέση στο Δημόσιο ή να ασκήσει οποιοδήποτε επάγγελμα. Έτσι, για παράδειγμα, πηγαίνοντας σε έναν γραφίστα εξασφαλίζει σε μια ώρα ένα πλαστό πτυχίο ή οποιονδήποτε τίτλο σπουδών. Στις περιπτώσεις που προβλεπόταν υψηλή βαθμολογία, η αλλοίωση των βαθμών ήταν εύκολη υπόθεση για τους αετονύχηδες. 

Η προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών ήταν κοινό μυστικό, αλλά οι εκάστοτε κυβερνώντες, όχι μόνο  «δεν έβλεπαν» και «δεν άκουγαν», αλλά, συνειδητά, συμμετείχαν σε τέτοιου είδους «συναλλαγή».  Ακόμη και όταν δημιουργήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ως ανεξάρτητη αρχή,  πάλι οι επιτήδειοι έβρισκαν τρόπους –με τη βοήθεια κάποιων βεβαίως, βεβαίως - για να πετυχαίνουν την πρόσληψή τους σε κάποια θέση. Μάλιστα, επειδή οι υποψήφιοι, κάθε φορά, ήταν πολλοί, διαβάσαμε ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να ελέγξει όλα τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για προσλήψεις σε δήμους και δεχόταν τον έλεγχο που γινόταν από αυτούς. Με άλλα λόγια Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει.

Ενδεικτικά παραδείγματα πλαστών τίτλων:

-Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μ. Κουρούτος, μιλά στην “PRESS”:

«Θα ξεπεράσουν τους 20.000 οι πλαστοί τίτλοι».

--Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 31 Αυγούστου 2014.

Έρευνα της «Κ.Ε.» οδήγησε σε πλήρη επιβεβαίωση από υπουργείο – ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης). Βιομηχανία πτυχίων «μαϊμού» σε Ελλάδα και Κύπρο!

- Μια κυρία  ασκούσε επί 20 χρόνια τη δικηγορία με κανονική πινακίδα στο γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας, αν και δεν είχε πάρει ποτέ πτυχίο Νομικής.

-Στην Καβάλα  δάσκαλος, με πλαστό πτυχίο, που διορίστηκε εδώ και εννιά χρόνια,  δίδασκε  σε δημοτικά σχολεία της Καβάλας.

-Σύζυγος βουλευτή, που εργαζόταν σε Δήμο, είχε προσκομίσει   πλαστό πτυχίο Πολιτιστικής Διαχείρισης και Οικονομικών του Πολιτισμού από το London School of Economics  και έτσι είχε επιτύχει αυξημένες αποδοχές. 

-Ελληνικά και ξένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πουλάνε βεβαιώσεις σπουδών.

-Παρενέβη εισαγγελέας. Μέχρι και στην Κομισιόν έπιασε δουλειά υπάλληλος με πτυχίο- μαϊμού.

- Πόρισμα του ΑΣΕΠ που «δείχνει» το Δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου να έχει προβεί σε παράνομες προσλήψεις, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

-Πριν από λίγο καιρό εκτιμήθηκε ότι, τουλάχιστον, το 20% των υποψηφίων σε διάφορους διαγωνισμούς προσκόμιζε πλαστούς τίτλους. 

Για να μην πλατειάζουμε, όποιος είχε  χρήματα ή «μπάρμπα στην Κορώνη», μπορούσε κάλλιστα να εξασφαλίσει μια θέση στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και σήμερα.

 Βέβαια, τον τελευταίο καιρό, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμιση, κάνει μια προσπάθεια, ώστε να ανακαλυφθούν οι πλαστογράφοι και αναλόγως να τιμωρηθούν. Μένει να δούμε την έκταση του αποτελέσματος. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, από την αντιπολίτευση ακούγονται φωνές για επιείκεια. Επίσης, παρουσιάζονται και δήμαρχοι, που δεν δίνουν στοιχεία για υπαλλήλους του δήμου τους. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. 

Πάντως, όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, όσο δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου και όσο θα υπάρχει παραγραφή,ατιμωρησία και άφεση αμαρτιών να μην τρέφουμε αυταπάτες. Θα συνεχίζεται η προσκόμιση πλαστών πιστοποιητικών και μια τρανταχτή κοινωνική αδικία θα διαιωνίζεται.

Γιώργος Κ. Καπρινιώτης