Θέλουμε Σχολείο και Κοινωνία ενεργών πολιτών

ή διαμορφώνουμε μια κοινωνία βολεμένων, που «τρώνε,

κοιμούνται και δεν νιώθουν»;

 

Γιώργος Μαστορίδης

 

  «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός» ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 22 παρ.1). Η συνταγματική υποχρέωση του κράτους και το δικαίωμα του  φορολογούμενου πολίτη ουσιώνεται και εμπεδώνεται πρώτα και κύρια με την Περιβαλλοντική Αγωγή στη Σχολική Κοινότητα. Η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων στη σχολική κοινότητα της έμπρακτης συνεργασίας Μαθητών, Γονέων και Δασκάλων/Καθηγητών, με την εφαρμογή του Δωρεάν Βιβλιοχρησιδανεισμού (gratis bookleasing), εάν μάλιστα συγκριθεί με την σημερινή αθλιότητα του σχολικού βιβλιοχουλιγκανισμού (γραψίματα, σκισίματα, βιβλιομαχίες ή/και κάψιμο), αναβαθμίζει ουσιαστικά την Ποιότητα και της Δωρεάν Παιδείας και του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού.

   Η θετική και ποιοτική συμπεριφορά των Μαθητών αναδεικνύεται από βιβλιοφιλικά περιστατικά στο 65ο Γυμνάσιο Αθηνών, τα οποία καταγράφονται στα βιβλία (Γιώργος Μαστορίδης, «Παιδεία και Κοινωνία», Αθήνα 2012 και «Πώς μαθαίνουν οι νέοι ν’ αγαπούν το βιβλίο», Εκδόσεις Γρηγόρη 2017). Συγκεκριμένα, κατά την «Παράδοση και Παραλαβή των Σχολικών Βιβλίων τον Ιούνιο», ο Δημήτρης, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, πήρε βιβλίο μεταχειρισμένο από τέσσερις προηγούμενους συμμαθητές του με μικρή φθορά σε ορισμένες σελίδες του. Ωστόσο διεκδίκησε το μεταχειρισμένο βιβλίο, αντί για άλλο πρόσφατα αγορασμένο με τη χαρακτηριστική φράση «προτιμώ το δανειστικό βιβλίο με τις υπογραφές των συμμαθητών μου, γιατί το θεωρώ καλύτερο από το απρόσωπο καινούργιο»! Η ποιοτική διεκδίκηση του Δημήτρη ας προβληματίσει πολλούς πολιτικούς και συνδικαλιστές  για το είδος σχολείου που θέλουμε. Εάν θέλουμε σχολείο ποιότητας η πρώτη μας φροντίδα είναι τα ποιοτικά καθαρά βιβλία, «τα βιβλία να είναι καθαρά σαν κρίνα και ο δάσκαλος ποιητής ατομικών και κοινωνικών αξιών» κατά την προτροπή του ποιητή. Σχολικά βιβλία μεταχειρισμένα και πολλαπλώς αξιοποιημένα, όπως τα χαρτονομίσματα, όχι μόνο δεν χάνουν αξία στα χέρια των ενεργών μαθητών, αλλά αντίθετα αποκτούν ΥΠΕΡΑΞΙΑ ηθική, κοινωνική, αισθητική, οικολογική, διοικητική, και διαμορφώνουν κοινωνία ενεργών πολιτών.

  Θέλουμε Σχολείο και Κοινωνία ενεργών πολιτών ή διαμορφώνουμε μια κοινωνία βολεμένων, που «τρώνε, κοιμούνται και δεν νιώθουν»; Έμμεση απάντηση στο ερώτημα αποτελεί και το ακόλουθο στιγμιότυπο από τον σχολικό δημοκρατικό και οικολογικό αγώνα του 65ου Γυμνασίου: Η Πηνελόπη, Μαθήτρια στη Β΄ Τάξη, την ώρα του Μαθήματος Βυζαντινής Ιστορίας σημειώνει με μολύβι επάνω στο βιβλίο της και όχι κανονικά στο τετράδιό της. Στην παρατήρηση του διδάσκοντος ότι δεν είναι σωστό να γράφει επάνω στο βιβλίο της απάντησε αυθόρμητα, «με βολεύει, κύριε». Στην αντιπαρατήρηση «πως ό, τι μας βολεύει δεν σημαίνει πως είναι σωστό», η Πηνελόπη σκέφτηκε λιγάκι και με αθώο ύφος και ήθος απάντησε, «έχετε δίκιο, κύριε!».

 Ο ενεργός Μαθητής συνειδητοποιεί ότι οι καθημερινές συνήθειες περιβαλλοντικά επηρεάζουν σημαντικά τόσο τον ίδιο, όσο και τους συνανθρώπους του ακόμη και στην άλλη άκρη της γης. Αντιλαμβάνεται στην πράξη ότι, αν ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του βόλεμα και το βραχυπρόθεσμο συμφέρον του, δύσκολα θα ενδιαφερθεί για το κοινωνικό σύνολο, ακόμη πιο δύσκολα θα γίνει Ενεργός Πολίτης του Κόσμου (Active Global Citizen). Η δημοκρατική περιβαλλοντική αγωγή ανοικτών οριζόντων στο Σχολείο διαμορφώνει οικολογική συνείδηση σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίθετα η σχολική αθλιότητα θυμίζει έντονα τη ρήση του Μπέρναντ Ράσελ, ως χιουμοριστική επισήμανση προς αποφυγήν, «οι άνθρωποι γεννιούνται αμαθείς, όχι ηλίθιοι. Γίνονται ηλίθιοι στην πορεία, από την Εκπαίδευση»! Και ο Πλάτων επίσης ανάλογα τονίζει ότι «η αγραμματοσύνη είναι μικρότερο κακό από την κακή και χωρίς μέθοδο εκπαίδευση».

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός στην πορεία του ΑΕΠ, αλλά και ότι συνεχίζει να κατέχει τα «πρωτεία» σε φορολογικά βάρη, τα οποία πλέον δεν αντέχει κανείς: ούτε η αγορά, ούτε οι πολίτες, ούτε η οικονομία. Για την δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την καθυστέρηση στην Οικονομική Ανάπτυξη ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και η βιβλιοκαταστροφική Εκπαίδευση.

 Στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται, αλλά και να απαιτούν από την πολιτεία αφενός άριστη παιδεία και αφετέρου προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Συγχρόνως στο πλαίσιο της κοινωνίας των ενεργών πολιτών έχουν την υποχρέωση όχι μόνο να σέβονται και οι ίδιοι το περιβάλλον, αλλά και να αγωνίζονται για την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Αγωγή με προοπτική τις επόμενες γενιές.

 

26/03/2018

mastoridisg@gmail.com

Κατασκευή - Φιλοξενία: E-base.gr