ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Τὸ φυλάξαι τἀγαθὰ χαλεπώτερον τοῦ κτήσασθαι»

Γιώργος Μαστορίδης

     Χωρίς καμιά αμφιβολία η απόκτηση των αγαθών, υλικών και άυλων, είναι δύσκολη, απαιτεί πολλές θυσίες και κόπους, «κόποις κτώνται τα αγαθά». Και πραγματικά, με πρώτη ματιά η απόκτηση φαίνεται δυσκολότερη από την διατήρησή τους. Ωστόσο πολλές φορές, όπως επισημαίνει ο Δημοσθένης (384-322π.Χ.), συμβαίνει το αντίθετο. Η διαφύλαξη είναι πολύ δύσκολη, κυρίως όταν δεν υπάρχει φρόνηση: «Η δανειακή ευημερία (η ευπραγία παρ’ αξίαν), αποτελεί για τους ανόητους αιτία και αφορμή να μη σκέφτονται σωστά. Γι’ αυτό, πολλές φορές συμβαίνει να είναι δυσκολότερη η διατήρηση των αγαθών παρά η απόκτησή τους». «Τὸ εὖ πράττειν παρὰ τὴν ἀξίαν ἀφορμὴ τοῦ κακῶς φρονεῖν τοῖς ἀνοήτοις γίγνεται· διόπερ πολλάκις δοκεῖ τὸ φυλάξαι τἀγαθὰ τοῦ κτήσασθαι χαλεπώτερον εἶναι» (Δημοσθένης, Α΄ Ολυνθιακός, παρ.23).

      Όπως λέει και ο κοινός νους, «δεν αρκούν τα λεφτά, χρειάζονται και μυαλά». Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται, εάν προβληματισθεί και αναλογισθεί κανείς τόσο την κατάσταση της Εθνικής Οικονομίας, όταν την παρέλαβαν οι σημερινοί κυβερνώντες, όσο  και την σημερινή. Σε μεγάλο βαθμό μπορεί μάλιστα να προβλεφθεί και σε ποια κατάσταση θα την παραδώσουν στους επόμενους μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Δεδομένου ότι ως προς τα αίτια και τα αποτελέσματα προσομοιάζουν τα κοινωνικοοικονομικά με τα φυσικά φαινόμενα η σημερινή οικονομική κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με τα ερείπια του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, πολύ κοντά στο τόπο καταγωγής του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού, του μεγαλύτερου μονότοξου, συνέβη την 1η Φεβρουαρίου 2015 από μεγάλη θεομηνία, συμπωματικά(;) λίγες ημέρες μετά την λαομηνία της 25ης Ιανουαρίου. Σύμπτωση ή μήπως γκαντεμιά; Πάντως για την αναστήλωση της Γέφυρας, η σχετική μελέτη προβλέπεται να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους! Για την ανόρθωση ή την επανεκκίνηση της οικονομίας ακόμη δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, «το 2019 ποιος ζει, ποιος πεθαίνει», δήλωσε ο αναρμόδιος υπουργός παιδείας! Εύλογα λοιπόν η επιλογή του ελληνικού λαού στις Εκλογές του 2015 θυμίζει το πάθημα εκείνου, ο οποίος «έτρεχε να μη βραχεί και έπεσε στο… ποτάμι».

    Τα οικονομικά αποτελέσματα από την χρήση της λεπίδας, του κόφτη, των εισοδημάτων και την συνακόλουθη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των πολιτών, γίνονται περισσότερο κατανοητά, εάν συνυπολογιστούν οι ελληνικές και διεθνείς ευνοϊκές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες μετά το 2014.

α)Οι σημερινοί κυβερνώντες ξεκίνησαν από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τους προηγούμενους. Αντί για τα θηριώδη πρωτογενή ελλείμματα 12,5% που παρέλαβαν εκείνοι, αυτοί παρέλαβαν πλεόνασμα και ανάπτυξη.

β)Η διεθνής πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα 120 έπεσε πολύ χαμηλά, στα 30 δολάρια το βαρέλι.

γ)Η άνοδος του Τουρισμού λόγω της πολιτικής αστάθειας των γειτονιών χωρών, Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά.

δ)Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια χωρίς απεργίες, καταλήψεις, συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις, χωρίς συνδικαλιστικές τρικλοποδιές σε αντίθεση με την καταστροφική αντιμνημονιακή υστερία. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον Λένιν, μια μικρή αδίστακτη μειοψηφία οπλισμένη και αποφασισμένη μπορεί να υπονομεύσει και να καταστρέψει την προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας.

ε) Το 2014 ήταν φανερή η προοπτική της εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, ενώ αντίθετα σήμερα εμφανίζεται συχνά το disaster story της απόλυτης εξαθλίωσης του  grexit.

     Η ελπίδα όλων των αφελών ως ταξική και τοξική διχαστική κυβέρνηση φιλοδοξεί, στην καλύτερη περίπτωση, το 2018 να επαναφέρει τα οικονομικά στην κατάσταση που ήταν το 2014. Οι χρονοκαθυστερήσεις και το χασομέρι του 2015 έχουν ήδη κοστίσει 86 δισ. ευρώ μόνο στο Δημόσιο, ενώ το κόστος τους στην ιδιωτική οικονομία παραμένει ανυπολόγιστο. Η κυβερνητική τακτική και πρακτική της πολιτικής διαπραγμάτευσης πολύ πιθανόν να οδηγήσει και σε τέταρτο μνημόνιο.

   Τα πάντα είναι πολιτική οικονομία, από την βαρβαρότητα απέναντι στα σχολικά βιβλία μέχρι τον εφιάλτη του αριστερού αριβίστα και του δεξιού «χρήσιμου ηλίθιου», σύμφωνα και με την πρόσφατη λενινιστική, «βαθυστόχαστη», πολιτική ανάλυση του φυγόστρατου πρωθυπουργικού συμβούλου. Η συνεχιζόμενη οικονομική επιδείνωση εμφανίζει την εικόνα καμένης χώρας, ανάλογης με την εικόνα καταστροφικής σχολικής κατάληψης- εγκατάλειψης ή γκρεμισμένης γέφυρας. Και προμηνύει μάλλον πολύ δυσοίωνες εξελίξεις.

24/2/2017    www.politistikomellon.eu

 

Κατασκευή - Φιλοξενία: E-base.gr