Η εφεύρεση των ηλιακών κεραμιδιών σηματοδοτεί

αλλαγές στη χρήση της ενέργειας και την αγορά εργασίας

Γιώργος Μαστορίδης

   Πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το κινητό τηλέφωνο και το Διαδίκτυο (INTERNET), έχουν περιορίσει τα φυσικά εμπόδια της επικοινωνίας και έχουν επιτρέψει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν σε παγκόσμια κλίμακα. Δημιουργούν ένα νέο τρόπο ζωής σε μιας νέας μορφής εθνική και παγκοσμιοποιημένη οικονομία με κύριο γνώρισμα τις συνεχείς αλλαγές. Άραγε, ποιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή θα προκαλέσει στο μέλλον η καινοτομική βιομηχανική παραγωγή και εμπορία ηλιοσυλλεκτικών κεραμιδιών;

 

    Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στο μεγαλύτερο ποσοστό προκύπτουν από την τεχνολογική εξέλιξη. Η τεχνολογία, τέχνη και λόγος, είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της θεωρητικής επιστημονικής γνώσης με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμένου με πρακτικό όφελος. Ακριβέστερα ορίζεται ως η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για πρακτικούς σκοπούς, ιδιαίτερα στη βιομηχανία. Η χρήση της από τον άνθρωπο ξεκίνησε με την μετατροπή των φυσικών πρώτων υλών σε απλά εργαλεία. Η προϊστορική ανακάλυψη της ικανότητας ελέγχου της φωτιάς αύξησε τις διαθέσιμες πηγές τροφής και η εφεύρεση του τροχού βοήθησε στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Διαχρονικά λοιπόν η τεχνολογική ανάπτυξη παρέχει την δυνατότητα στον άνθρωπο να παρεμβαίνει και να ελέγχει το περιβάλλον του επηρεάζοντας την ζωή του σε όλες τις δραστηριότητές του. Στην σύγχρονη εποχή η τεχνολογική εξέλιξη διαμορφώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να αυξηθεί η επιθυμία για την βελτίωση του εθνικού βιοτικού επιπέδου με την συνεργασία και την συμπόρευση στον παγκόσμιο χώρο.

 

 Είναι γενικά παραδεκτό ότι η πρόοδος συντελείται χάρη στην τεχνολογία με την υπερτελειοποίηση της μηχανής. Τεχνολογικά μέσα, όπως το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι δορυφορικές επικοινωνίες, οι οπτικές ίνες, έχουν δημιουργήσει χιλιάδες νέα επαγγέλματα. Η αύξηση των γνώσεων και των τεχνικών μεθόδων, των εφαρμογών και των αναγκών της σημερινής κοινωνίας δημιούργησαν πολλά επαγγέλματα, αλλά ταυτόχρονα εξαφάνισαν και πολλά άλλα. Για να κατανοηθεί η επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και το φυσικό περιβάλλον, αξίζει να εξεταστεί παραδειγματικά η κοινωνική και οικονομική σημασία δύο τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως το αυτοκίνητο και η προοπτική κατασκευής και χρήσης ηλιακών κεραμιδιών στις στέγες. Πώς θα ήταν η καθημερινή ζωή χωρίς το αυτοκίνητο; Ενδεικτική είναι η αντίληψη σχετικά με το αυτοκίνητο που επικρατούσε το 1899, όπως διαπιστώνεται σε δημοσίευμα εφημερίδας: «Η άμαξα χωρίς άλογα είναι προς το παρόν μια πολυτέλεια για τους πλουσίους. Αν και η τιμή της πιθανότατα θα μειωθεί στο μέλλον, δεν θα γίνει ποτέ τόσο δημοφιλής όσο τα ποδήλατα». Πόσο έχει συμβάλει η χρήση του αυτοκινήτου στον σημερινό τρόπο ζωής και στην άνοδο της ποιότητας του βιοτικού επιπέδου; Πώς θα ήταν η οικονομική και κοινωνική ζωή χωρίς τις συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως σχεδίαση, κατασκευή, πώληση, έργα οδοποιίας. δρόμοι, γέφυρες, σήραγγες, καύσιμα κ. ά; Αλλά και χωρίς τις αρνητικές συνέπειες, όπως τα τροχαία ατυχήματα και η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ορισμένοι πάντως αναπολούν με νοσταλγία το παρελθόν, όταν στις πλατείες των οικισμών και των πόλεων οι κάτοικοι έδεναν τα άλογα, ενώ σήμερα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα!

 

     Τα ηλιακά κεραμίδια ποιες αλλαγές είναι δυνατόν να προκαλέσουν; Σήμερα η τοποθέτηση των ηλιακών φωτοβολταϊκών στην οροφή του σπιτιού είναι οικολογική, αλλά συχνά άβολη και αντιαισθητική προσθήκη. Πριν από μερικούς μήνες ο Elon Musk της εταιρείας Tesla παρουσίασε στις ΗΠΑ τα κεραμίδια που λειτουργούν και σαν φωτοβολταϊκά. Η είδηση στην χώρα μας πέρασε στα ψιλά των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς στο μικρό μας «χωριό» ήμασταν απασχολημένοι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει τα κανάλια. Ο πολυμήχανος επιχειρηματίας παράλληλα με τα φιλόδοξα εγχειρήματα να κατακτήσει το Διάστημα μέσω της εταιρίας Space X και τους δρόμους με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, έχει βαλθεί να σώσει τον πλανήτη καθιστώντας κεντρική ιδέα (mainstream) τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσφατα λοιπόν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Solar City, θυγατρική της Tesla, προωθεί στην αγορά ως νέο προϊόν τα ηλιακά κεραμίδια. Ενδέχεται βεβαίως το προϊόν να μην είναι εξίσου επαναστατικό με τις άλλες υλοποιήσεις της εταιρείας, αλλά σίγουρα υπόσχεται σαφώς πιο χειροπιαστά οικονομικά και ποιοτικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές. Το κόστος τους θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την εγκατάσταση ενός συμβατικού ηλιακού πάνελ στην οροφή μιας ιδιωτικής κατοικίας, πόσο μάλλον για μια επιχείρηση ή οργανισμό. Η συγκεκριμένη λύση θα είναι φθηνότερη από την κατασκευή κανονικής οροφής και την προσθήκη τυπικών ηλιακών συλλεκτών. Τα κεραμίδια της Solar City ενσωματώνουν ηλιακούς συλλέκτες και μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε στέγη, διασφαλίζοντας εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία. Το καινοτόμο σύστημα παραγωγής ηλιακού φωτισμού και θέρμανσης εκτός από τα οικολογικά, οικονομικά οφέλη, έχει ως βασικό πλεονέκτημα την αισθητική του, εφόσον δεν είναι λίγοι εκείνοι που διστάζουν να τοποθετήσουν ηλιακά πάνελ στη σκεπή του σπιτιού τους, γιατί τα θεωρούν αντιαισθητικά. Τα ογκώδη πάνελ αντικαθίστανται πλέον από τα διακριτικά γυάλινα κεραμίδια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε διάφορα χρώματα και σχέδια, προκειμένου να ταιριάζουν σε οποιοδήποτε κτίριο. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει από την κλασική κεραμοσκεπή.

 

     Είναι προφανές ότι η παραγωγή και η εμπορία των ηλιακών κεραμιδιών σηματοδοτεί πολλές αλλαγές όχι μόνο στη χρήση της ενέργειας αλλά και στην αγορά εργασίας με θετικές και αρνητικές συνέπειες ανάλογες με τη χρήση του αυτοκινήτου. Άμεση επιχειρηματική συνέπεια θα είναι ο προβληματισμός για την τύχη που θα έχουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Τα ηλιοσυλλεκτικά κεραμίδια στις στέγες είναι δυνατόν να συμβάλουν ευρύτερα ως μοχλός ποιοτικής ανάπτυξης της νέας κοινωνικής οικονομίας σε τομείς όπως η τεχνολογική βιομηχανική παραγωγή, το εμπόριο και η εκπαίδευση; Αναπόφευκτη φυσικά θα είναι η σύγκρουση συμφερόντων με τους κατασκευαστές των παραδοσιακών πήλινων κεραμιδιών, τους εμπόρους και τους τεχνίτες μαστόρους των κεραμοσκεπών.

 

1.Η Παραγωγή: Μπορεί να προβλεφθεί και να εξασφαλιστεί επιχειρηματικά η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, ώστε να μην εισάγονται από το εξωτερικό, όπως μέχρι τώρα συμβαίνει με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά; Γενικότερα, πότε και πώς θα ξαναφτιάξουμε Βιομηχανία; Πότε και πώς Θα σταματήσει η στοχοποίηση των επιχειρηματιών ως αδίστακτων… καπιταλιστών:

 

2.Το Εμπόριο: Στη χώρα μας οι εμπορικές δραστηριότητες αγοραπωλησίας προϊόντων με σκοπό το νόμιμο κέρδος έχουν στοχοποιηθεί ως… καπιταλιστικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το υγιές Εμπόριο κοινωνικά και πολιτικά εξισώνεται με το.. λαθρεμπόριο. Γι’ αυτό και ορισμένοι πολιτικοί, κυρίως Αριστεροί, προτείνουν ως λύση την πλήρη κρατικοποίησή του. Όμως η κρατικοποίηση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας ήταν ένας από τους λόγους της χρεοκοπίας των κομμουνιστικών καθεστώτων.

 

3.Το Περιβάλλον: Στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων παγκοσμίως υλοποιούνται καινοτόμα έργα και σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις για την διάδοση και εδραίωση νέων ενεργειακών οικολογικών τεχνολογιών. Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στη χώρα μας είναι ο εθνικός φορέας για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, της Ορθολογικής Χρήσης και της Εξοικονόμησης ενέργειας. Στο σύγχρονο ενεργειακό τοπίο της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας, το ΚΑΠΕ δραστηριοποιείται δυναμικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Η περιβαλλοντική και αναπτυξιακή χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απαιτεί επιχειρηματικές λύσεις και μεταρρυθμίσεις με εθνική πολιτική συνεννόηση χωρίς λαϊκισμούς.

 

4.Η Εκπαίδευση: Μακροπρόθεσμα η οικονομική ευημερία μιας χώρας μπορεί να επηρεασθεί από το πόσο τεχνολογικά μορφωμένοι είναι οι πολίτες της. Στην σημερινή διεθνοποιημένη κοινωνία η τεχνολογική εκπαίδευση αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό. Επίσης στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα οι αποφάσεις επηρεάζονται πολύ από την δημιουργική συμμετοχή των απλών πολιτών. Οι τεχνολογικά μορφωμένοι πολίτες διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων σε όλα τα σύγχρονα θέματα. Η σύνδεση του Εκπαιδευτικού Συστήματος με την Αγορά Εργασίας σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις και ο εφαρμοσμένος επαγγελματικός προσανατολισμός θέτουν φραγμούς στην ανεργία και μπορούν να οδηγήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη.

 

    Ποιος είναι ο στόχος της εθνικής οικονομικής πολιτικής; Θα συνεργαστεί ή θα συναγωνισθεί τις αναπτυγμένες χώρες που εξελίσσονται με ασύλληπτη ταχύτητα χάρη στους νέους αυτοματισμούς και τα ρομπότ; Η πνευματική και οικονομική ανάπτυξη, η οικονομική πρόοδος και ευημερία, συνδέονται άμεσα με την σύγχρονη παγκοσμιοποίηση της τεχνολογίας και της οικονομίας. Ασφαλώς είναι εξωπραγματικές οι καταγγελίες για την παγκοσμιοποίηση των αριστερών οπαδών της δραχμής, οι οποίοι την θεωρούν περίπου ως το απόλυτο κακό. Οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις θετικές. Αντιμετωπίζονται μόνο με την διαμόρφωση  πολιτικών προϋποθέσεων για την δημιουργική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας με προοπτική και μακροπρόθεσμο στόχο την διεθνώς ανταγωνιστική εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία ικανή να παράγει πλούτο και να αυξάνει το ΑΕΠ.

22/11/2016     mastoridisg@gmail.com