Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, επιδιώκει την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Όμως, για να γίνει αυτό πραγματικότητα, χρειάζονται να γίνουν από μέρους της σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα εκδημοκρατισμού και ευθυγράμμισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Τουρκία καίγεται, για να γίνει μέλος της Ε.Ε. και δεν έχει ανάγκη η Ε.Ε. την Τουρκία.

 

Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να διατυπώσει διάφορα ερωτήματα, όπως αν η Τουρκία είναι Ευρωπαϊκή χώρα, αν ο πολιτισμός της στοιχίζεται με τον ευρωπαϊκό, αν η θρησκεία της είναι και πολιτικό σύστημα, αν η πορεία της σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες (η εκδίωξη Ελλήνων από την Κων/λη το 1955 δεν είναι παραβίαση της συνθήκης της Λοζάνης;) αν σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, αν, τελικά, η εισδοχή της μακροπρόθεσμα εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ε.Ε. κλπ. Ο γράφων δεν έχει αμφιβολίες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν , κυρίως για τη χώρα μας, από ενδεχόμενη εισδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε.

 

Αλλά, θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να θέσω και άλλα ερωτήματα. Συμβιβάζεται με τις αρχές της Ε.Ε. υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. να μην αναγνωρίζει την Κύπρο, που είναι ήδη μέλος της Ε.Ε; Είναι αποδεκτό από την Ε.Ε. ένα υποψήφιο μέλος, όχι μόνο να μην τηρεί τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά προκλητικά και σχεδόν καθημερινά να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και τελευταία να προγραμματίζει έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου σε υφαλοκρηπίδα της χώρας μας; Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι ενέργειες συνιστούν διακοπή οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Τουρκίας. Είναι ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι από τη στάση της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού κύματος;

 

Είναι ανάγκη κάποτε η Ε.Ε. να ορθώσει το ανάστημά της, να φανεί ισχυρή και ανεξάρτητη και έτσι να αποκτήσει περισσότερο κύρος και οντότητα, αν θέλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή και γιατί όχι και στην παγκόσμια. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφύγων δεν ενέχει κινδύνους για την Ελλάδα; Αυτό δεν δείχνει αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίζει η ίδια «τα του οίκου της;» Εάν αδρανεί και υπακούει στα κελεύσματα των ΗΠΑ, τότε το μέλλον της δε θα είναι ευοίωνο και ελπιδοφόρο.

 

Η Τουρκία, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, ολοένα αποθρασύνεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετυχαίνει τους στόχους της. Η Ευρώπη, όμως, τι πράττει; Ευτυχώς που ακούγονται και κάποιες φωνές, όπως του κ. Σαρκοζί, για μη εισδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε. αλλά η Τουρκία φαίνεται να μην πτοείται και να εναποθέτει τις ελπίδες της σε βάθος χρόνου. Όσο θα βραδυπορεί η ένταξή της, τόσο θα παρουσιάζεται ως δήθεν αδικημένη και θα εκβιάζει με κάθε τρόπο, για να επιτύχει τον τελικό της στόχο.

 

Πολλές ενέργειές της, όπως η ψήφιση από την τουρκική Βουλή τού casusbelli (αιτία πολέμου) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των έξι μιλίων, οι προκλητικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, η προσπάθεια να παγιώσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, το μη άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης, η παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών κ.α. βρίσκονται έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της Ε.Ε. Χρειάζεται, επομένως η Ε.Ε. ένα τέτοιο μέλος που δε σέβεται τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου; Η Τουρκία έχει δείξει ως τώρα με την τακτική της -και με τη σιωπηρή ή μη στήριξη των ΗΠΑ- ότι είναι ικανή, ανά πάσα στιγμή, να δημιουργήσει όχι μόνο μεμονωμένα θερμά επεισόδια αλλά και εστίες πολέμου. Επίσης, η εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας δεν προμηνύει, γενικά, καλή εξέλιξη.

 

Μπορεί η χώρα μας, για λόγους στρατηγικής και σκοπιμοτήτων να λέει ναι στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά δε θα ήταν άστοχο να επισείει και το veto, αν συνεχίζει η γείτονα χώρα την ίδια προκλητική τακτική της και βέβαια να ενημερώνει ανελλιπώς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις αντιευρωπαϊκές κινήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας.

Τέλος, ας σκεφτούμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι, αν θέλουμε έναν κόσμο ειρηνικό και ευημερούντα ή ένα κόσμο όπου θα κυριαρχούν η ανησυχία, ο φόβος, η προκλητικότητα, η ανασφάλεια και ο επεκτατισμός με κάθε τρόπο. (18/2/2016).

Κατασκευή - Φιλοξενία: E-base.gr