Οι αρχαίοι Έλληνες μάς δίδαξαν τα γνωμικά: μέτρον άριστον, σοφόν το σαφές και το μηδέν άγαν (τίποτε το υπερβολικό). Οι νεοέλληνες, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να εφαρμόζουν τα αντίθετα. Αθλητικοί συντάκτες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί χρησιμοποιούν πολλές φορές ξύλινη γλώσσα, αοριστολογίες και πολλές ξένες λέξεις ή φράσεις. Έτσι, οι λέξεις χάνουν την πραγματική τους σημασία και οι πολίτες, θέλοντας και μη, πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης, της παραπλάνησης και του εξαναγκασμού.

            Ας αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα τα Δελτία ειδήσεων. Αρχικά, δικαιολογείται να αγανακτεί κανείς που, αντί της ελληνικής λέξης ειδήσεις, βλέπει στις οθόνες κάποιων τηλεοπτικών σταθμών την αντίστοιχη αγγλική News. Αλλά τι σημαίνει η λέξη δελτίο; Σύμφωνα με τα ελληνικά λεξικά έχει διάφορες σημασίες, οι κυριότερες από τις οποίες είναι α) έντυπο φύλλο χαρτιού που δίνει ορισμένες πληροφορίες, π. χ. Δελτίο ταυτότητας και β) συνοπτική έκθεση πληροφοριών σε διάφορα γεγονότα. Ο σύγχρονος πολίτης, πρέπει να είναι ενημερωμένος, γι’ αυτό καταφεύγει καθημερινά, κυρίως στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα ή στις εφημερίδες.

Αλλά, όταν του προαναγγέλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Δελτία ειδήσεων τι υποχρεώνεται να παρακολουθεί στην πράξη; Πολιτικές, συνήθως, συζητήσεις, διάρκειας μιας περίπου ώρας, γιατί διακόπτονται από διαφημίσεις. Και το ερώτημα που ακολουθεί έρχεται μόνο του. Είναι, πράγματι, Δελτία ειδήσεων αυτά που παρακολουθούμε από τα ελληνικά κανάλια; Δελτία ειδήσεων θα ήταν, αν σε 15 περίπου λεπτά γινόταν ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Κύριοι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, αν θέλετε να είστε αξιόπιστοι, αν επιθυμείτε αντιστοιχία έργων και λόγων και αν θέλετε να δείχνετε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους πολίτες, έχετε χρέος να παρουσιάζετε σε 15 περίπου λεπτά, χωρίς σχόλια, τα σημαντικότερα γεγονότα πολιτικά (εσωτερικά και διεθνή) στρατιωτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, αθλητικά, οικονομικά και πρόβλεψης του καιρού. Αυτό θα ήταν το ορθό , το πρέπον και αυτό που επιθυμεί ο πολίτης. Στη συνέχεια μπορείτε να οργανώνετε συζητήσεις, να γίνονται σχόλια και αναλύσεις.

           Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουμε Δελτία ειδήσεων και αναγκαζόμαστε, πολλές φορές, να αφιερώνουμε μια ώρα, για να ακούσουμε όλες τις ειδήσεις, αν τις ακούσουμε. Στην Ελλάδα, αντί για Δελτία ειδήσεων, έχουμε , κατά κύριο λόγο, πολιτικές συζητήσεις, που πολλές φορές εκτρέπονται και άλλες φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι υποστηρίζει ο ένας και τι ο άλλος, γιατί είτε μιλάνε, ουκ ολίγες φορές, όλοι μαζί είτε όλο και κάποιος διακόπτει το συνομιλητή του, που δεν ολοκληρώνει όχι μόνο τη σκέψη του αλλά ούτε τη φράση του.

            Το κακό είναι ότι στο ίδιο μήκος κύματος συμπλέουν όλα τα κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά. Το ερώτημα είναι γιατί να μην ακολουθούν τη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον οι δημόσιοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Οι Έλληνες πολίτες που πληρώνουν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ την ΕΡΤ πιστεύουν και έχουν την απαίτηση τα Δελτία ειδήσεων να είναι πραγματικά Δελτία ειδήσεων. Μέσα σε ένα δεκαπεντάλεπτο και χωρίς την παρεμβολή διαφημίσεων θέλουν σφαιρική ενημέρωση. Και κάτι ακόμη. Όταν λέμε π.χ. Δελτίο ειδήσεων στις οχτώ, να αρχίζει ακριβώς στις οχτώ. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται από κάποιους σταθμούς να αρχίζουν τη μετάδοση των ειδήσεων 1, 2, 3, 4 ή και 5 λεπτά πριν από την προκαθορισμένη ώρα ή μετά από αυτήν. Προσωπικά, όταν διαπιστώνω κάτι τέτοιο , δεν ξαναβλέπω ειδήσεις από το συγκεκριμένο κανάλι .

            Ίσως, να παρατηρήσει κανείς: Εσύ τα λες, εσύ τα ακούς. Γι’ αυτό αποφάσισα να διατυπώσω γραπτά τις σκέψεις μου μήπως και φτάσουν στα αφτιά κάποιων αρμοδίων και θελήσουν να κάνουν κάτι. Και στο κάτω κάτω, όσο ανεχόμαστε, ως παθητικοί δέκτες, τους δέκτες των τηλεοράσεων και , γενικά, όλα τα κακώς κείμενα στην ελληνική επικράτεια, να μην περιμένουμε από μόνα τους να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις. Οι πολίτες έχουν δύναμη, φτάνει μόνο να το συνειδητοποιήσουν αυτό και να συνενώνουν τη φωνή και τη δράση τους με άλλους συμπολίτες.

Κατασκευή - Φιλοξενία: E-base.gr